Új áramfogyasztási rekordot mértek Magyarországon

2021.12.08. 10:34
A kedden mért 7210 megawattos érték majd’ 100 MW-tal magasabb a korábbi rendszerterhelési rekordnál.

Elérte a 7210 megawattot a bruttó rendszerterhelés negyedórás átlagértéke 2021. december 7-én a 16.45 körüli időszakban. A MAVIR előzetes üzemirányítási adatai szerint ezzel megdőlt a magyarországi áramfogyasztás csúcsa. 

A korábbi, 7119 megawattos rekordot idén február 11-én mérték, ezt az értéket több mint 1%-kal, 91 megawattal haladta meg az új csúcs.

A villamosenergia-fogyasztás az életszínvonal emelkedését mutatja idehaza is, akárcsak máshol a világban, a jóléttel és a technikai fejlettséggel együtt növekszik.


Magyarországon az egy főre jutó villamosenergia-fogyasztás még mindig jelentősen elmarad a nyugat-európai szinttől, mindössze fele például az osztrák értéknek. A klímaberendezések elterjedésével, az elektromos autók és a modern, energiahatékony hőszivattyús fűtés általánossá válásával számtalan új fogyasztó jelent meg a villamosenergia-rendszerben. Az előrejelzések 2030-ra már 8000 megawattos abszolút csúcsokat mutatnak, és hosszabb távon további exponenciális növekedést vetítenek előre, hívta fel a figyelmet még júniusban Tihanyi Zoltán, a MAVIR Zrt. korábbi rendszerirányítási és piacműködtetési vezérigazgató-helyettese.