Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

2020.01.16. 7:00
Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település polgármesterei számára tartott tájékoztatást a Paks II. projektről Süli János.

​Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanács hatodik ülését tartotta. Az eseményen Süli János mellett részt vett a projekt két államtitkára, Kovács Pál és dr. Becskeházi Attila, valamint Csuka László, a PIP Nonprofit Kft. ügyvezetője, Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója és Mittler István, a társaság kommunikációs igazgatója is.

A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős miniszter ismertette a két új atomerőművi blokk megépítését alátámasztó árampolitikai, gazdasági tényezőket.
 
– Jól halad a projekt, és számos előrelépés történt a térségfejlesztésben is – fogalmazott Süli János.
 
Kiemelte, hogy a kormány klímavédelmi szempontból is felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy a megújulók mellett hosszú távon épít az atomenergiára. Emlékeztetett: Európában az atomerőművek állítják elő a legtöbb tiszta energiát, a két új blokk pedig 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi elkerülhetővé.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy a felvonulási területen már dolgoznak a munkagépek, az első épületek kivitelezése zajlik. További több tucat épületre vonatkozóan tavasszal tervezik benyújtani az engedélykérelmet a hatósághoz.
 
Az atomerőmű-építés legkomplexebb engedélyezési eljárásában is jelentős előrehaladás történt: az orosz fél 2019 októberére átadta a műszaki dokumentációt, amelyek birtokában jelenleg is zajlik az engedélykérelem előkészítése. A mintegy 300 ezer oldalas dokumentumot 2020. június 30-ig nyújtja be a projekttársaság az Országos Atomenergia Hivatalhoz.
 
Három hónappal a létesítésiengedély-kérelem benyújtása és a tervezett jogszabálymódosítás után kívánják benyújtani a terület-előkészítési feladatokhoz, a „földmunkákhoz” kapcsolódó engedélykérelmet. A módosításokkal egyetértve így az Országos Atomenergia Hivatal a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, a finn példához hasonlóan a két kérelmet párhuzamosan tudja feldolgozni – mondta el a miniszter.
 
Süli János aláhúzta, hogy az összefogás a Paks II. projekt egyik alappillére. – Számítunk a térségre, a Paks környéki településekre. Szeretnénk a feladatokat megosztani és szeretnénk, ha minden e körbe tartozó település élni tudna a beruházás kínálta lehetőségekkel – hangsúlyozta.
 
Mint mondta, több mint 13 milliárd forint értékben újítanak fel utakat Paks térségben és a pincehelyi Kapos-hidat. Az érintett területen fekvő önkormányzatok költségvetési keretből jutottak forráshoz, amelyből közművek fejlesztése, utak építése, intézmények felújítása, gazdaságfejlesztés valósul meg.

– A kommunikáció területén rendkívül fontos számunkra a projektet befogadó térség. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy az itt élők rendszeresen, első kézből kapjanak információt a Paks II. projektről, amellett, hogy számos olyan eszközt is alkalmazunk a tájékoztatásban, amelynek segítségével eljuttathatjuk az információkat a régión kívül vagy akár az ország határain túl élőkhöz is – hangsúlyozta az ülésen Mittler István.
 
A Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy érezhető az információéhség a beruházással kapcsolatban, ezért folyamatosan bővítik a tájékoztatási eszköztárat. Mint mondta: a tíz éve működtetett tájékoztató kamion mellett immár egy egyedi tervezésű stand és egy információs sátor is „járja” az országot, térséget, viszi házhoz az információt.
 
Példaként említette, hogy hetven település hagyományos hirdetőfelületein tették közzé a projekt képes összefoglalóját, több kampányt, rovatot is indítottak a közösségi médiában. Hasonló akciókat a jövőben is terveznek, hogy informálják a lakosságot arról: a Pakson épülő új blokkok időjárástól függetlenül, megbízhatóan és klímaváltozást okozó gázok kibocsátása nélkül fognak legalább hatvan évig megfizethető árú villamos energiáról gondoskodni.