Szijjártó: A nukleáris kapacitások fejlesztése nélkül nincs uniós versenyképesség

2023.09.26. 20:00
A nukleáris kapacitások radikális megnövelése nélkül nem garantálható az energiabiztonság és nem érhetőek el a klímacélok – mondta Szijjártó Péter a NAÜ közgyűlésén.

– Az EU ma az utóbbi évtizedek legsúlyosabb válságával, óriási gazdasági, biztonsági és energiaellátási kihívásokkal néz szembe – hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közgyűlésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárca közlése szerint Szijjártó Péter rámutatott: a nukleáris energiatermelés felpörgetése, a kapacitások radikális növelése a megoldás Európa versenyképességének javítására, az energiabiztonság garantálására és a klímacélok elérésére. 

– A nukleáris technológia révén sokkal több energiát tudunk termelni, sokkal olcsóbban, sokkal biztonságosabban – mondta. A tárcavezető arra is kitért, hogy ezáltal ráadásul a károsanyag-kibocsátás is csökkenthető, amit jól példáz az, hogy a világon jelenleg működő körülbelül 440 atomreaktornak köszönhetően nagyjából 180 milliárd köbméternyi földgáz kiváltása lehetséges.

– Amennyiben komolyan gondoljuk, hogy 2050-re karbonsemlegességet akarunk elérni, akkor legalább a kétszeresére kell növelni a kapacitásokat – hangsúlyozta, hozzátéve: – Be kell fejezni a nukleáris energiafelhasználás körüli ideológiai és politikai vitákat, le kell állítani az atomenergiát érő ideológiai és politikai támadásokat, és egyenlő versenyfeltételeket kell teremteni, felszámolva a hátrányos megkülönböztetést.

A miniszter aláhúzta, hogy örömmel csatlakozott ahhoz a nukleáris energia előnyeit taglaló levélhez, amelyet Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója küldött az ENSZ idei klímakonferenciájára.

A miniszter beszámolt a paksi bővítés helyzetéről is, és leszögezte, hogy az energiamix összeállítása fizikai kérdés és nemzeti kompetencia. – Éppen ezért szuverenitásunk elleni támadásnak tekintjük az általunk folytatott nukleáris beruházás bármifajta akadályozását vagy támadását – hívta fel a figyelmet.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a Paks II. projekt nemzetközi beruházás, az orosz Roszatom mellett jelentős szerepük van amerikai, német és francia vállalatoknak is, és a projekt során a legfejlettebb technológiákat használják a legszigorúbb biztonsági előírások mellett.


A külgazdasági és külügyminiszter Rafael Mariano Grossival, a NAÜ főigazgatójával is tárgyalt Bécsben – Megállapodtunk, hogy továbbra is minden segítséget megkapunk a Paks II. beruházás során azért, hogy azt a legmagasabb szakmai színvonalon és a legszigorúbb biztonsági körülmények betartásával tudjuk végrehajtani – fogalmazott a találkozó kapcsán a tárcavezető.

Szijjártó Péter Alekszej Lihacsovval, Roszatom elnök-vezérigazgatójával is találkozott, akivel áttekintették a paksi beruházás aktualitásait. Leszögezték: az új paksi blokkok építése menetrend szerint halad és a 2030-as évek elején termelni fog a két egység.