Süli János: az atomenergiának meghatározó szerepe van a klímavédelemben

2019.11.07. 7:00
A Paks II. projekt is bemutatkozott a Roszatom által szervezett AtomÖko nemzetközi fórumon és kiállításon, Pécsett. A Paks II. Zrt. itt debütáló új standja előtt tartott sajtótájékoztatót Süli János miniszter, aki elmondta, hogy az atomenergiának, a Paks II. projektnek fontos szerepe van a klímavédelemben.

Pécs adott otthont az AtomÖko 2019. Nemzetközi Társadalmi Fórum és Kiállításnak, amelyet első ízben rendezett Oroszországon kívüli helyszínen az orosz állami atomenergetikai konszern, a Roszatom társadalmi tanácsa.

A Kodály Központban zajló kétnapos konferencia hagyományos nyitányaként a résztvevők egy része – köztük Süli János miniszter – negyven smaragdfa csemetét ültetett el a pécsi Tüskésréti-tónál.

A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter ezt követően sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a következő hónapok fontos feladata a létesítésiengedély-kérelem elkészítése és benyújtása.

Süli János azt mondta, hogy már több mint 400 engedéllyel rendelkezik a projekt, köztük a telephely-, illetve környezetvédelmi engedéllyel. Emlékeztetett rá, hogy az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága kimondta: az engedélyezés során alkalmazott magyar eljárás példaértékű.

Idén nyártól már zajlik az építkezés a felvonulási területen, összesen mintegy nyolcvan épület kivitelezésére lesz szükség. Hozzátette: az orosz fél már jelezte, hogy az épületek megépítésében a lehető legtöbb magyar beszállítót szeretné igénybe venni.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva kiemelte: az atomerőművek állítják elő a legtöbb karbonmentes villamos energiát Európában. Hozzátette: a magyar kormány klímavédelmi szempontból is felelősen járt el, amikor úgy döntött, hogy megújuló energiaforrások mellett hosszú távon épít atomenergiára.

A nemzetközi fórumon az atomenergetikához kapcsolódó társadalmi párbeszéd, a biztonság, az új technológiák kerültek terítékre, valamint az, hogy miként járul hozzá az atomenergia és a többi, karbonmentes vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás a globális klímavédelmi célok teljesüléséhez.

A rendezvény négyszáz meghívott vendége négy szekcióban, illetve a nap szakmai programját záró plenáris ülésen osztotta meg egymással tapasztalatait, véleményét. A Paks II. projekt képviseletében Süli János miniszter mellett Kovács Pál és dr. Becskeházi Attila államtitkárok vettek részt a szakmai párbeszédben.

Kovács Gábor, a Paks II. Zrt. műszaki igazgatója a biztonsági témakörrel foglalkozó szekcióban ismertette a Pakson épülő VVER 1200-as blokktípusoknál alkalmazott innovatív megoldásokat.

Bognár Péter humánerőforrás igazgató pedig a Kodály Központban rendezett fórummal párhuzamosan zajló szakkiállításon beszélt a projekt szakemberigényéről és a cég képzési programjairól.

A kiállításon mutatkozott be a Paks II. Zrt. új standja, amely hasonlóan az interaktív kamionhoz, illetve az információs sátorhoz, a két új blokk építésével és az atomenergiával kapcsolatos széleskörű tájékoztatást szolgálja. A Társaság állásbörzéken, tudományos kiállításokon, konferenciákon, energetikai expókon tervez megjelenni az egyedi formavilágú, modern technikával felszerelt standdal, amely több modulból áll, így mérete igazítható a különböző rendezvények adottságaihoz.