Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek Pakson nemzetközi együttműködésben

2019.11.06. 7:00
A legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében, nemzetközi együttműködésben – mondta Süli János azt követően, hogy Pakson tárgyalt a fővállalkozó Roszatom vezérigazgatójával. Alekszej Lihacsov az egyeztetés után arról beszélt, hogy jelenleg több mint négyszáz engedéllyel rendelkezik a projekt, amely a műszaki terv átadásával egy fontos állomáshoz érkezett.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter áttekintette 2019. november 5-én, kedden a Paks II. projekt előrehaladását Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával. Ezt követően sajtótájékoztatót tartottak az orosz fővállalkozó paksi telephelyén. 

Alekszej Lihacsov kifejtette, hogy a létesítésiengedély-kérelem benyújtásához szükséges dokumentáción dolgoznak. Ebben a munkában fontos mérföldkő volt az új blokkok műszaki tervének átadása a Paks II. projekttársaság számára.

A vezérigazgató azt mondta, hogy tovább erősítik a tervezői szakembergárdát annak érdekében, hogy a létesítésiengedély-kérelem összeállításához szükséges teljes dokumentációt 2020 tavaszán átadhassák a Paks II. Atomerőmű Zrt.-nek. A következő mérföldkő az engedélykérelem hatóság számára történő benyújtása lesz jövő év nyarán.

A beruházás már több mint 400 engedéllyel rendelkezik. Köztük van a jogerős környezetvédelmi engedély és a telephelyengedély is – mondta a Roszatom vezetője.

– Egyre hatékonyabb az együttműködés az orosz partnerrel. Meggyőződésem, hogy a fővállalkozó maradéktalanul eleget fog tudni tenni a magyar és uniós nukleáris szabályozás által támasztott szigorú nukleáris követelményeknek – értékelt Süli János.

A miniszter azt mondta: az orosz fővállalkozó által átadott anyagokat a Paks II. projekt szakemberei ellenőrzik, ezt követően kerülnek a tervek a hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz, illetve az általa felkért nemzetközi szakértőkhöz.

Süli János kiemelte, hogy a Paks II. projekt egy nemzetközi nagyberuházás, amit az is igazol, hogy a közelmúltban eredményesen zárult irányítástechnikai tender győztese a francia-német Framatome-Siemens konzorcium lett. A turbinákat pedig egy amerikai-francia világcég, a General Electric-Alstom gyártja, emlékeztetett Süli János.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Pakson épülő két új blokk a legkorszerűbb 3+ generációs típushoz tartozik, amelynek technológiája maximálisan megfelel a legszigorúbb biztonsági előírásoknak.

– Magyarország az új atomerőművi blokkok nélkül nem tudná teljesíteni klímavédelmi célkitűzéseit. Paks II. évente 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást tesz elkerülhetővé, amit érdemes összevetni azzal, hogy a teljes magyar közlekedési szektor kibocsátása évente 12 millió tonna – részletezte újságírói kérdésre Süli János.

A miniszter szavai szerint jelentős gazdaságélénkítő hatással bír a Paks II. projekt. Mint mondta, már folyik a felvonulási területen az építkezés magyar kivitelezésben. Aláhúzta: a magyar vállalkozásoknak lehetőségük van bekapcsolódni a projektbe.