Rafael Grossi: a kibocsátásmentes energiatermelés érdekében több atomenergiára van szükség

2021.11.02. 12:32
A világ tiszta áramtermelésének több mint egynegyedét az atomenergia biztosítja – hangsúlyozta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója.
Fotó: Dean Calma / IAEA

A nukleáris energia a megoldás része, és annak is kell maradnia, ha tartani kívánjuk a kitűzött klímavédelmi célokat – hívta fel a figyelmet videóüzenetében az ENSZ COP26 konferenciája előtt Rafael Grossi. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a Glasgow-ban zajló klímaváltozási konferencián találkozik a világ országainak vezetőivel, és házigazdája, illetve résztvevője az éghajlatváltozási célok elérését segítő nukleáris megoldásokkal kapcsolatos rendezvényeknek és megbeszéléseknek.

Rafael Grossi nyilatkozatában hangsúlyozta: az atomenergia a világ tiszta áramtermelésének több mint egynegyedét biztosítja, és napjainkig 70 gigatonnányi üvegházhatást okozó gáz kibocsátását sikerült elkerülni a használata révén. A főigazgató kitért arra is, hogy az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) mellett számos vezető klímavédelmi szakértő ért egyet abban, hogy több atomenergiára van szükség a kibocsátássemleges energiatermelés érdekében.  Hozzátette: itt a cselekvés ideje, tetteinket a tudomány és a tények alapján kell végrehajtanunk. A tudomány jelenlegi állása szerint pedig az atomenergia része a megoldásnak.