Münchenben folytatódott a nemzetközi szakasz

2015.10.22. 6:00
Németországban, Münchenben került sor 2015. október 20-án és 21-én a környezetvédelmi engedélyezés nemzetközi szakaszának nyolcadik közmeghallgatására, amit másnap szakértői konzultáció követett.

A délelőtt 11 órakor megkezdett nyilvános fórumnak a müncheni Gasteig adott otthont. Az esemény elején dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos mutatta be a Paks II. projektet, annak környezeti hatásait, az új blokkok biztonsági jellemzőit, a radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezelését.

Az érdeklődők alacsony száma ellenére – a rendezvényen körülbelül 30 fő jelent meg – számos kérdés és vélemény hangzott el a kormánybiztos előadását követően. A közmeghallgatáson felmerült témák közé tartozott többek között a kártérítési felelősségvállalás, az új blokkok kiválasztása, a nukleáris biztonság kérdése, a Németországra gyakorolt hatás esetleges baleset esetén, valamint a radioaktív hulladékok kezelése. A magyar szakértői delegáció részletes válaszokat adott azokra a kérdésekre is, amelyek nem tartoztak a környezetvédelmi engedélyezés témakörébe.

A közmeghallgatás első napja 22 óra után ért véget. A rendezvény másnap reggel 9 órától a Környezetvédelmi Minisztérium épületében folytatódott, ahol a nagy létszámú magyar szakértői delegáció részletes válaszokat adott a megjelent néhány érdeklődő kérdéseire, észrevételeire. A délután 3 óráig tartó fórumot szakértői konzultáció követte.

A nemzetközi szakasz következő állomása Belgrád, ahol november 5-én és 6-án kerül sor közmeghallgatásra és szakértői konzultációra.