MET-konferencia: A nukleáris kapacitások szinten tartása kulcsfontosságú

2019.11.21. 7:00
A Magyar Energetikai Társaság (MET) idei szimpóziumán, amelynek célja a határon túli magyar energetikusokkal való kapcsolattartás és tapasztalatcsere, a Paks II. projektről Horváth Miklós vezérigazgató-helyettes, engedélyezési és felügyeleti igazgató tartott előadást.

A dekarbonizáció, decentralizáció, digitalizáció  témája köré szervezte Magyar Energia Szimpóziumát idén a MET. A 2019. november 21-én tartott konferenciát Zarándy Pál, a szervezet elnöke nyitotta meg.
– A nukleáris kapacitások szinten tartása kulcsfontosságú – hangsúlyozta Szlottáné Totok Éva, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztályvezetője a Nemzeti Energiastratégia 2030, kitekintéssel 2040-ig című előadásában. Szavai szerint a cél az, hogy a karbonmentes villamosenergia-termelés részaránya 90%-ra emelkedjen 2040-ig. Hangsúlyozta: az Energiastratégiát és a Nemzeti Energia- és Klímatervet egyaránt a gazdaságfejlesztés kontextusába kell helyezni. 

Horváth Miklós a Paks II. projekt státuszát ismertette. – Alapkőnek tekintjük a nukleáris energia kapacitás-fenntartását – hangsúlyozta a Paks II. Zrt. vezérigazgató-helyettese.  A Társaság több mint 400 engedéllyel rendelkezik, az egyik legfontosabb feladat az atomerőművi blokkok létesítéséhez szükséges engedélykérelem elkészítése és benyújtása 2020. június 30-ig az Országos Atomenergia Hivatalhoz. A több mint 300 ezer oldalas dokumentumcsomagot megalapozó műszaki terveket az orosz fővállalkozó októberben adta át a Paks II. Zrt.-nek – részletezte. Hozzátette: zajlanak a blokkok kivitelezéséhez szükséges első épületek létesítési munkái.

Az egynapos konferencián központi téma volt az energiahatékonyság kérdése is.  Ezzel kapcsolatban nem csupán uniós, de hazai szinten is folyamatos az energiahatékonysági intézkedések kidolgozása, egyúttal cél az energiafüggés csökkentése is. A hazai energiamix kialakításában így nemcsak a nukleáris energia foglal el a jövőben is fontos szerepet, hanem a megújuló energiaforrások arányának növelése is kiemelt feladat – hangzott el a konferencián.