Megkezdte a termelést a harmadik 3+ generációs blokk Oroszországban

2019.11.04. 7:00
Kereskedelmi üzembe helyezték a Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés 2. blokkját 2019. november 1-jén. Ez a hetedik novovoronyezsi egység és egyben a Paks II. Atomerőmű majdani blokkjaival rokon 3+ generációs blokkok sorában a harmadik.

Fotó: Roszatom

A Novovoronyezsi Atomerőmű új energiatermelő egységét 2019. november 1-jén, a kitűzött határidő előtt harminc nappal helyezték kereskedelmi üzembe. Előzőleg az orosz szövetségi környezetvédelmi, műszaki és atomenergetikai felügyelet, a Rosztyehnadzor kiadta a tanúsítványt arról, hogy a blokk megfelel a tervdokumentációban foglaltatnak, a műszaki és energiahatékonysági előírásoknak, valamint a jogi szabályozásnak.

A blokk, amely 2019. május 1-jén kezdte meg a villamos energia termelését, már a harmadik, Oroszországban működő 3+ generációs blokk. Az első ilyen egységet ugyanezen erőműben helyezték üzembe 2016-ban, a második, a Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 1. blokkja pedig 2017-es hálózatra kapcsolása után tavaly októberben kezdte meg a kereskedelmi áramtermelést – adta hírül a Roszatom.

A VVER-1200-as blokktípus a legkorszerűbb műszaki megoldásokat alkalmazva az aktív és passzív biztonsági rendszerek egyedi kombinációjával rendelkezik, ami maximálisan ellenállóvá teszi az atomerőművet a külső és belső hatásokkal szemben. A passzív biztonsági rendszerek teljes áramkimaradás és üzemeltetői beavatkozás nélkül is képesek a blokk hűtésére – részletezi a közlemény.

A Paks II. Atomerőmű majdani blokkjaival rokon 3+ generációs, innovatív blokktípus műszaki-gazdasági jellemzői abszolút biztonságos működtetést tesznek lehetővé.