Megkezdődött a tervezési munka

2015.09.10. 6:00
A paraméterek egyeztetésével, pontosításával vette kezdetét a kapacitás-fenntartás tervezési munkája - közölte Gennagyij Jersov, a tervezést végző szentpétervári Atomprojekt tervező vállalat főmérnök-helyettese a mai sajtótájékoztatón, Budapesten.

Gennagyij Jersov kiemelte, hogy a nukleáris biztonság maximális szem előtt tartásával történik a munkavégzés, az egyenként 1200 megawatt teljesítményű blokkokat 60 éves élettartamra, 100 százalékos terheléssel tervezik. Hozzátette, a tervezői munka haladását befolyásolják a különböző tanulmányok, hatósági engedélyek rendelkezésre állása.
A paksi tervezéséért felelős szakember elmondta, hogy az új blokkok élettartama meghosszabbítható lesz, a teljesítményt pedig az előírások betartása mellett 50-100 százalék között lehet majd változtatni.
 
A biztonsági szempontokat számos eljárással igyekeznek betartani, erre példaként hozta fel a szakember a reaktor-csarnok kettős falú, hermetikus burkolatát, az aktív, illetve a fizika törvényeit kihasználó passzív biztonsági megoldásokat, köztük a zónaolvadék-csapda beépítését, amely a legsúlyosabb esetleges üzemzavar elhárítására kínálja a legkorszerűbb megoldást.
 
Gennagyij Jersov elmondta, hogy az új blokkokk hűtésénél is a Duna vizét használnák.
 
A Pakson építendő blokktípust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség olyannak ismerte el, amely megfelel a nagyobb biztonságot jelentő 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztatott követelményeknek - hangsúlyozta Gennagyij Jersov.
 
A szakember kifejtette, hogy az erőmű turbinájával és irányítási rendszerével kapcsolatos követelményeket a megrendelő határozza meg, több gyártó terméke is megfelel a legkorszerűbb előírásoknak.