Második alkalommal ülésezett a Paksi Társadalmi Tanács

2015.08.31. 7:00
Az atomerőmű környezetében lévő 41 település polgármesterei és a térség országgyűlési képviselői a rendszeres egyeztetés jegyében ismét találkoztak a kormány és az MVM Paks II. Zrt. képviselőivel.

A zárt ülést követő sajtótájékoztatón Süli János, Paks város polgármestere, a Paksi Társadalmi Tanács társelnöke, valamint dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos számoltak be a találkozó eredményeiről.
 
A kormánybiztos és a polgármester elmondták, hogy a Paksi Társadalmi Tanács fontos és hasznos fórumlehetőség a Paks II. beruházásban érintett térség és a kormány között. Ezeken az üléseken a települések vezetői első kézből kapnak részletes tájékoztatást minden, a projekttel és a térségfejlesztéssel kapcsolatos eseményről, fejleményről, lehetőségről és feladatról. A polgármesterek a kétirányú információáramlást biztosító rendezvényeken észrevételeiket, kérdéseiket is megfogalmazhatják.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ülésen kiemelt téma volt a térségfejlesztés és a támogatási rendszer. Süli János elmondta, hogy – ahogyan azt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az ülésen megerősítette – az idei évben is folytatódik az önkormányzatok támogatása.
 
 

Az ülés másik lényeges témája a paksi és kalocsai oldalt összekötő új Duna-híd volt. Dr. Aszódi Attila ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a híd megépítése nem az erőműépítés miatt fontos, hanem azért, hogy a Duna kalocsai oldalán élők is részt vehessenek a beruházásban. Hozzátette, hogy eddig három lehetséges nyomvonal és öt hídtípus került szóba. A híd feszes ütemtervet követve 2018-ra készülhet el.
 
A Paksi Társadalmi Tanács második ülésén a településvezetők részletes tájékoztatást kaptak a Paks II. beruházás aktuális állapotáról is, amit a kormánybiztos a sajtó képviselői előtt is ismertetett. A projekt kivitelezése a tervek szerint halad. Az orosz fél dolgozik a tervezésen, magyar részről pedig folyamatban van a Földtani Kutatási Program végrehajtása, valamint a környezetvédelmi engedélyezés nemzetközi szakasza.
 
A Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról a Paksi Társadalmi Tanács számára készített jelentés itt olvasható.