Magyarországon a legolcsóbb az áram az EU-ban

2021.10.21. 13:00
Az Európai Unióban egyre nagyobb terhet ró a lakosságra a növekvő rezsiköltség. Az uniós tagállamok közül hazánkban a legalacsonyabb a lakossági áramár.

A januártól júniusig tartó időszakban uniós átlagban 21,9 eurót kellett fizetni idén az áramért 100 kilowattóránként. Ez 60 eurócenttel több, mint egy évvel korábban – írja az MTI az Eurostat alapján. A földgáz ára némileg csökkent: 100 kilowattóránként 6,4 euróba került uniós átlagban, 10 eurócenttel kevesebbe, mint 2020 első félévében. 

A háztartások a 2008-as árakhoz képest közel 37 százalékkal fizettek többet az áramért, a gáz pedig nagyjából 10 százalékkal került többe az idei első fél évben. A lakosságnak kiszámlázott díjak több mint egyharmadát tették ki az adók és illetékek: ezek aránya az áram esetében a fizetendő összeg 39 százaléka, a földgáz esetében pedig 36 százaléka volt. Az áram és a gáz nagykereskedelmi ára az utóbbi hónapokban meredeken emelkedett. 

Euróban kifejezve az áram lakossági átlagára Magyarországon (ahol a megtermelt villamos energia mintegy fele a Paksi Atomerőműből származott) volt a legkisebb az idei első fél évben: 100 kilowattóránként 10 euróval. Utána Bulgária következik 10,2 euróval, majd Málta 12,8 euróval. A legtöbbet, 31,9 eurót Németországban kellett fizetni, majd Dánia jön a sorban 29 euróval, Belgium 27 euróval és Írország 25,6 euróval. Az egyes országok nemzeti valutájában számolva a legerősebb ütemben Szlovéniában (15%), Lengyelországban (8%) és Romániában (7%) drágult az elektromos áram. 

A földgáz Litvániában volt a legolcsóbb, Lettország a második, Magyarország pedig a harmadik. A legtöbbet a holland háztartások fizették, majd Dánia és Portugália következik – derül ki az MTI összefoglalójából.