Lezajlott az első külföldi közmeghallgatás

2015.09.21. 6:00
A környezetvédelmi engedélyezés nemzetközi szakaszában 2015. szeptember 21-én a horvátországi Eszéken került sor az első külföldi közmeghallgatásra.

Az Espoo-i Egyezménynek eleget téve Magyarország az előzetes konzultáció során 30 európai országot tájékoztatott a Paks II. projekt környezetvédelmi engedélyezésének nemzetközi szakaszával kapcsolatban. Összesen 11 ország, köztük Horvátország jelezte, hogy részt kíván venni az engedélyezési folyamatban.
Az eszéki közmeghallgatáson dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos általános tájékoztatást adott a Paks II. beruházásról, majd ismertette az új blokkok létesítésének és üzemeltetésének környezeti hatásait. A kormánybiztos részletesen kitért a nukleáris biztonság követelményeire és az új blokkok biztonsági paramétereire.
Az előadást követően – a május 7-i paksi közmeghallgatáshoz hasonlóan – lehetőség nyílt a kérdések és vélemények megfogalmazására. A közel 5 órás eseményen számos kérdés hangzott el a megjelent civil szervezetek, valamint a különböző önkormányzatok és hatóságok részéről. A kérdések főként a biztonság, a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelése, valamint a radioaktív kibocsátás kapcsán merültek fel. A kérdezők minden esetben részletes választ kaptak.
A nemzetközi szakasz következő állomása Bécs, ahol szeptember 23-án kerül sor közmeghallgatásra, majd a konzultációs körút Romániában, Szlovéniában, Ukrajnában, Németországban és Szerbiában folytatódik. A szakmai konzultációk és lakossági fórumok, közmeghallgatások célja, hogy a magyar környezetvédelmi hatóság további véleményekhez juthasson, és a környezeti hatástanulmány tartalmazzon minden olyan megközelítést, amit az értékeléskor figyelembe kell venni.