Közmeghallgatásra került sor Bécsben

2015.09.24. 6:00
A környezetvédelmi engedélyezés nemzetközi szakasza Bécsben folytatódott, ahol 2015. szeptember 23-án került sor közmeghallgatásra.

A rendezvényen dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos ismertette előadásában a Paks II. beruházás aktualitásait, az új blokkok létesítésének és üzemeltetésének környezeti hatásait, a biztonsági paramétereket. A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a Paks II. projekt megfelel a klímavédelmi szempontoknak, a két új blokk pedig egy fukusimaihoz hasonló eseménysorozatot is kibírna. Aszódi Attila kitért többek között arra is, hogy az atomerőmű hőhatása nem fogja károsítani a Dunát. A kormánybiztos előadásában elmondta, hogy az új blokkok megfelelnek mind az EU, mint Magyarország előírásainak, a projekt részleteiről hazánk folyamatosan tájékoztatja Brüsszelt. A kis- és közepes aktivitású hulladékok kapcsán Aszódi Attila kifejtette, hogy Magyarországon biztosított ezek tárolása, a nagy aktivitású hulladékok és kiégett fűtőelemek kapcsán pedig – az EU előírásainak megfelelően – készül a nemzeti program, amely a következő években kerülhet megvalósításra.

A több mint hétórás, nyugodt hangulatú közmeghallgatáson az előadást követően hangzottak el a kérdések, vélemények, amelyekre a kormánybiztos és a magyar delegáció tagjai minden esetben egyértelmű, részletekbe menő válaszokat adtak.
 
A nemzetközi szakasz következő közmeghallgatásaira szeptember 28-án Nagyváradon, és szeptember 29-én Temesváron kerül sor.