Jubilál az interaktív kiállítás

2019.10.28. 7:00
Tíz éve, 2009 októberében indult országjáró körútjára a Paks II. projektet bemutató interaktív tájékoztató kamion. A guruló kiállítás ezalatt több száz települést felkeresett annak érdekében, hogy a lakosság első kézből kapjon tájékoztatást az atomenergiáról és az új blokkokról. Az elmúlt évtizedben csaknem 400 ezer látogató tekintette meg a kiállítást.

Az Országgyűlés 2009. március 30-án hozzájárulását adta az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítéséhez Pakson. Októberben Bodáról pedig már útjára is indult egy utazó kiállítás, hogy a lehető legtöbbekkel megismertesse az atomerőmű kapacitásfenntartását célzó terveket. A Jövőnk Energiája kamion legelső látogatóinak az ötletgazdák, a Paksi Atomerőmű akkori vezetői – Süli János vezérigazgató, Lenkei István kapacitásbővítési igazgató és Mittler István kommunikációs igazgató – mutatták be a kiállítást. Süli János ma az új blokkok létesítéséért felelős miniszter, Lenkei István a Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Mittler István pedig az új blokkok létesítéséért felelős társaság kommunikációs igazgatója.

A guruló kiállítás interaktív eszközökkel, játékos formában mutatja be az atomenergiát. A tárlat immár Bennünk az energia! mottóval várja a látogatókat egész éven át. Az elmúlt évtizedben járt a hazai nukleáris létesítmények környezetében található, valamint a hulladéktároló-helyek kutatásában érintett falvakban, városokban, illetve az ötezer főnél magasabb lélekszámú településeken is, 2013 óta pedig minden évben látogatható a népszerű belföldi zenei és kulturális fesztiválokon, már hagyományosan résztvevője olyan nagy rendezvényeknek is, mint a VOLT Fesztivál, az EFOTT, a Sziget vagy a Csabai Kolbászfesztivál.

A kamion 2009-es indulásakor roll-upok és két tesztgép segítségével tájékozódhattak az érdeklődők a projektről, majd egy évvel később megújult a kiállítás: a panelek helyett projektoros táblák és több interaktív eszköz került a kiállítótérbe, például az azóta is népszerű energiatermelő kerékpár.

A tájékoztató jármű tárlata az elkövetkező években folyamatosan fejlődött, bővült, majd 2017-ben mind az arculatát, mind a tartalmát tekintve megújulva kezdte meg a nyári fesztiválkörútját, utána pedig az újabb országjárást.

Mindazok, akik felkeresik a kamiont információt kaphatnak a Paks II. projekt aktualitásairól, tájékozódhatnak a beruházás jelentőségéről, társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól. A vendégek fotókat láthatnak a projekt eddigi mérföldköveiről, eseményeiről, kisfilmek révén megismerhetik többek között a Paksra tervezett 3+ generációs VVER-1200-as reaktort, valamint virtuális sétát tehetnek egy hasonló atomerőműben. A kiállítás egyik különlegessége egy kiterjesztettvalóság-alkalmazás, amelynek köszönhetően a látogatók a kihelyezett táblagépek vagy saját okostelefonjuk használatával virtuálisan bejárhatnak két, a Paksra tervezetthez hasonló, VVER-1200-as blokkot. A fesztiválokon ez is óriási népszerűségnek örvend, csakúgy, mint az az új interaktív tábla, amelyen a legfiatalabb vendégek játékos formában ismerkedhetnek meg az atomenergiával és a Paks II. projekttel.

A nyári fesztiválokon a kamion mellett kialakított Energiasziget nevű sátor is várja az érdeklődőket, akiknek kényelmét, szórakozását babzsákok, függőágyak, mobiltelefon-töltők, játéklehetőségek szolgálják.

A kiállítás iránt töretlen az érdeklődés, az elmúlt tíz évben már közel 400 ezren látták. 2019 nyarán nyolc fesztivált keresett fel, ezalatt 19 073 látogatót fogadott, a mindenkori napi csúcsot 771 fővel az idei Volt Fesztiválon regisztrálták, míg a leglátogatottabb a 2019-es Sziget Fesztivál volt, ahol 3449 érdeklődő kereste fel.

A kamion működtetésének egyik fontos mérföldköve 2018-hoz köthető. Az interaktív jármű ötlete nemzetközi elismerést vívott ki: az Atomexpo Awards pályázat társadalmi kommunikáció kategóriájának döntőjébe került, ahol kivívta a szakma elismerését.