Ismét úton Paks II. interaktív kamionja

2015.09.08. 6:00
Az MVM Paks II. Zrt. interaktív tájékoztató kamionja 2015. szeptember 7-től kezdi meg őszi-téli körútját a Paksi Társadalmi Tanács 41 településén. A nyári fesztiválokon szerzett tapasztalatokról és az őszi-téli „menetrendről” tartott sajtótájékoztatót szeptember 8-án Kalocsán dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Az országot 2009 óta járó interaktív tájékoztató kamion révén azok is megismerkedhetnek az atomenergiával és a Paks II. beruházással, akiknek bármilyen oknál fogva nincs lehetőségük személyesen felkeresni a Paksi Atomerőmű látogatóközpontját. A mozgó kiállítás 2009 ősze óta közel 230.000 látogatót fogadott.
 
Dr. Aszódi Attila kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta, a jármű nem csak külsejében („Bennünk az energia!”), a belső tartalom szempontjából is megújult. A korábbi évekhez hasonlóan 2015-ben is számos hazai nyári fesztiválon várta az érdeklődőket a kamion - a Fishing on Orfű ideje alatt Orfűn, a VOLT-on, a Balaton Soundon, az EFOTT-on, a Művészetek Völgye rendezvényen, a Debreceni Virágkarneválon, a Szegedi Ifjúsági Napokon és a VIDOR Fesztiválon is jelen volt a mozgó kiállítás. A nyár során több mint tízezer fesztiválozó ismerkedhetett meg többek között az új atomerőművi blokkok biztonságával, a létesítés és az üzemeltetés környezeti hatásaival. A látogatók körében népszerűek voltak a fővállalkozó Roszatom atomerőmű építési gyakorlatát bemutató információs anyagok, valamint az új 3+ generációs blokktípust bemutató kisfilm is.
 
A fesztiválokon a látogatók 5 kérdésből álló kérdőívet tölthettek ki. A nem reprezentatív felmérésben önként részt vevő közel 1000 válaszadó kétharmada szerint az elkövetkező évtizedekben atomenergiára és megújuló energiaforrásokra együtt van szükségünk, hogy biztonságosan, olcsón és károsanyagok kibocsátása nélkül tudjuk fedezni hazánk villamosenergia igényeit. A látogatók több mint 90 százaléka hasznosnak találta a kiállítást, sőt a többségük másoknak is szívesen ajánlja a megtekintését.
 
A nyári körút tapasztalatai alapján született döntés értelmében 2015. szeptember eleje és december vége között a tájékoztató kamion látogatást tesz a Paksi Társadalmi Tanács 41 településén. Az őszi-téli körút szeptember 7-én indult Kalocsán és december 18-én ér véget Pakson. Dr. Bálint József, Kalocsa város polgármestere a város polgármesteri hivatalában tartott sajtótájékoztató elején örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tájékoztató kamion őszi-téli körútját a városban, illetve a Duna kalocsai oldalán kezdi.
 
A sajtótájékoztatón a kormánybiztos elmondta, hogy az új blokkok létesítését szolgáló projekt az ütemterv szerint halad, az orosz fél a tervek kidolgozását végzi, magyar részről pedig folyamatban van a környezetvédelmi engedélyezés nemzetközi szakasza, illetve a Földtani Kutatási Program végrehajtása. Többek között környezetvédelmi-, telephely- és létesítési engedély megszerzése is szükséges ahhoz, hogy az atomerőmű új blokkjainak építése 2018-ban megkezdődhessen.
 
Dr. Aszódi Attila kormánybiztos hangsúlyozta: a nukleáris energia „tiszta energia” – az atomerőmű működése során nem termel szén-dioxidot, így a Paks II. beruházás Magyarország klímavédelmi célkitűzéseit is elősegíti.