Harmadik román közmeghallgatás

2015.10.15. 6:00
A szeptember 28-i nagyváradi és a szeptember 29-i temesvári közmeghallgatás után egy harmadik nyilvános fórumra is sor került Romániában, ezúttal a fővárosban, Bukarestben. Az eseményt másnap szakértői konzultáció követte.

Dr. Horváth Zoltán, az eljárásban illetékes hatóságot (Baranya megyei Kormányhivatal) vezető kormánymegbízott a közel ötórás esemény elején ismertette az engedélyezési folyamatot, annak szabályait. Ezt követően a korábbi közmeghallgatásokhoz hasonlóan dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos előadásában bemutatta a Paks II. projektet, az új blokkok létesítésének és üzemeltetésének környezeti hatásait, a nukleáris biztonsági követelményeket, paramétereket, a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelését.

Az előadás után az érdeklődők kérdései, véleményei következtek. A felszólalók többek között a Dunára gyakorolt hatás (alacsony és magas vízállás következményei, élővilágra gyakorolt hatás, a Duna hőmérsékletének változása) és a radioaktív hulladékok kezelése (nagy aktivitású radioaktív hulladékok ideiglenes és végleges tárolása) kapcsán fogalmazták meg észrevételeiket, kérdéseiket. A magyar szakértő delegáció tagjai minden esetben részletes választ adtak.

A külföldi közmeghallgatások sora október 20-án Münchenben folytatódik, ahol a fórumot követően szintén sor kerül szakértői konzultációra is.