Elkezdődik a reaktorépület építési engedélyezése

2021.12.30. 8:27
A Paks II. Atomerőmű Zrt. december 30-án benyújtotta az 5. blokki reaktorépület építésiengedély-kérelmét az Országos Atomenergia Hivatalnak.

Az eljárásban szakhatóságként részt vesz a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely a tűz- és katasztrófavédelmi követelményeknek való megfelelést vizsgálja. 

A kettősfalú konténment a blokk vasbeton főépülete, amelynek átmérője 52 méter, magassága 72 méter. Az építésére vonatkozó engedélykérelem elbírálására az Országos Atomenergia Hivatalnak 150 nap áll rendelkezésére. 

A konténment körül az úgynevezett „nukleáris sziget” többi épülete és szerkezete csoportosul. A konténment a reaktortartály, a fővízkör, a gőzfejlesztők, az elhasznált fűtőelemek pihentetőmedencéje és az üzemzavari hűtést biztosító rendszerek, valamint kiszolgáló, segéd- és ellenőrző rendszerek elhelyezésére szolgál.  

A kettősfalú konténment feladata egyrészt a radioaktív anyagokat tartalmazó rendszerek elszigetelése a környezettől, másrészt a benne található technológiai rendszerek védelme a külső veszélyeztető tényezőkkel szemben. 


A külső vasbeton konténment egy utasszállító repülőgép rázuhanása esetén is képes ellátni a belső konténment védelmét. A konténmentet 0,34 g vízszintes gyorsulású földrengés, jelentős szélterhelés (pl. tornádó), hő és jégterhelés, valamint külső robbanásból származó légnyomás elviselésére is méretezték. 

Az engedélykérelem benyújtása újabb fontos mérföldkő, hiszen az 5. blokki reaktorépület építésiengedély-kérelme az első olyan dokumentum, amely a blokkok üzemeltetéséhez szükséges épület megépítésére vonatkozik.


2021-ben a Paks II. Zrt. több fontos engedélyt megszerzett, illetve novemberben benyújtotta a reaktortartályok gyártási engedélye iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak.