Budapesten tárgyalt a Roszatom vezetője

2021.12.17. 20:55
Orbán Viktor miniszterelnök december 17-én a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját.
Fotó: MTI

A megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Süli János, a Paks II. projektért felelős miniszter is. A felek megállapították: a Pakson épülő két új blokk a garanciája annak, hogy a következő évtizedekben is hazai forrásból a szükséges mennyiségben rendelkezésre álljon az olcsó, klímabarát villamosenergia. Az Európát sújtó rezsiválság idején különösen fontos, hogy az atomenergia az ellátásbiztonságon túl az árstabilitás megteremtésében, a rezsicsökkentés fenntartásában is jelentős szerepet játszik - hangzott el.

A megbeszélésen szóba került az is, hogy egyre több uniós ország ismeri fel: a klímavédelmi célkitűzések elérése érdekében a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon érdemes az atomenergiára támaszkodni – írta meg az MTI.

Az egyeztetésen áttekintették a Paks II. projekt aktuális státuszát. Amint arról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár beszámolt, a felek azon dolgoznak, hogy a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásokkal, illetve biztonsági követelményekkel összhangban valósuljon meg a beruházás, és a két új paksi blokk 2029-ben és 2030-ban megkezdhesse kereskedelmi üzemét.