Belgrádban került sor az utolsó külföldi közmeghallgatásra

2015.11.06. 7:00
Belgrádban zárult az a külföldi közmeghallgatás-sorozat, ami 2015. szeptember 21-én kezdődött Eszéken. A szerbiai eseményre a szerb Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium épületében került sor november 5-én és 6-án.

A szerb felet vezető és a moderátor szerepét betöltő Aleksandar Vesic köszöntője és a szerb delegáció bemutatkozása után a magyar Földművelésügyi Minisztérium képviseletében dr. Dobi Bálint bemutatta a magyar szakértői delegációt, megköszönve a szerb minisztérium szervezési munkáját és Szerbia részvételét a nemzetközi szakaszban.

Miután az illetékes hatóság, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője, dr. Horváth Zoltán ismertette az engedélyezési eljárás szabályait és folyamatát, dr. Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos megtartotta tájékoztató előadását. A kormánybiztos bemutatta a Paks II. projektet, az új blokkok létesítésének és üzemeltetésének környezetre gyakorolt hatását, a biztonsági paramétereket, valamint a radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek kezelését.

A közmeghallgatás további részében a kérdések és vélemények megfogalmazására került sor. A felszólalók által érintett témák többek között a nukleáris biztonsággal, a Dunára gyakorolt hatással, a villamos energia ellátás jövőjével kapcsolatban fogalmazódtak meg.

November elején ezzel véget ért az a rendezvénysorozat, amely keretében a magyar szakértői delegáció Horvátországban (Eszék), Ausztriában (Bécs), Romániában (Nagyvárad, Temesvár, Bukarest), Ukrajnában (Kijev), Szlovéniában (Ljubljana), Németországban (München) és Szerbiában (Belgrád) mutatta be az új blokkok létesítésének környezetre gyakorolt hatásait az európai nyilvánosságnak, megválaszolva az érdeklődők kérdéseit és meghallgatva véleményüket. Az ezeken a rendezvényeken szerzett tapasztalatok az engedélyezési eljárás lezárását jelentő hatósági határozatban is szerepelni fognak.