Az energiarekordok éve volt a tavalyi

2022.01.24. 12:41
2021-ben megdőlt a bruttó rendszerterhelés és a teljes éves bruttó villamosenergia-felhasználás korábbi csúcsa.

A magyar villamosenergia-rendszer legfontosabb mutatóit tekintve 2021 a rekordok éve volt. A pandémiás helyzet ellenére megdőlt a bruttó rendszerterhelés és a teljes éves bruttó villamosenergia-felhasználás korábbi csúcsa – számolt be honlapján a MAVIR Zrt.

Az elmúlt évben a villamosenergia-rendszerben mért terheléseket a 2020 előtti trend folytatásaként növekvő fogyasztói igények jellemezték – írták a rendszerirányító elemzői. Az abszolút országos rekordot jelentő 7361 megawattot 2021. december 9-én a 16:45-kor kezdődő negyedórában regisztrálta a MAVIR nem különösebben hideg, 0,8 C-os napi átlaghőmérséklet mellett. A növekedés egyértelmű oka, hogy minden elosztói területen növekedett az ipari és a háztartási, valamint kisebb üzleti fogyasztók száma és fogyasztása. Ezzel együtt télen a viszonylag enyhe időjárás ellenére a díszkivilágítások, nyáron pedig a légkondicionáló berendezések többletfogyasztása okozhat kiugróan magas értékeket.

A MAVIR által regisztrált 2021-es évi, előzetes teljes bruttó villamosenergia felhasználás értéke 46,923 terrawattóra volt, ami szintén abszolút rekordértéknek tekinthető annak ellenére is, hogy még nem tartalmazza a háztartási méretű kiserőművek (hkme) termelését. Az éves átlagos növekmény elérte 3,96%-ot, míg a becsült hkme-termelés értékével és a szökőnappal korrigált éves növekmény 5,09%.