A paksi bővítés már a valódi építkezésről szól

2023.11.14. 12:55
A felek aláírták a következő évekre vonatkozó ütemtervet, a paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – jelentette be Szijjártó Péter Pakson.

A külgazdasági és külügyminiszter Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy megkezdődött az új reaktorok építése Pakson. Rámutatott: ez ma a legnagyobb, létesítési engedéllyel rendelkező nukleáris projekt a kontinensen.

A paksi bővítés igazi nemzetközi együttműködés, hiszen az orosz fővállalkozó mellett több amerikai, német, francia, svéd, osztrák, illetve már 94 magyar cég is részt vesz benne.


Szijjártó Péter tudatta, hogy mindkét tervezett blokk alatt megtörtént ötméteres mélységig a talajkiemelés, innentől a következő cél a 23 méteres mélység elérése. Tájékoztatása szerint jól haladnak a résfalazási munkák is, jelenleg 77 százaléknál tart az ezen dolgozó német–amerikai vállalat. Megkezdődött a talajszilárdítási munka is, és hatvan épületet is felhúznak a következő fél évben.

Ma aláírtuk a következő évekre vonatkozó ütemtervet, amely alapján a következő évtized elején hálózatra fogjuk kapcsolni az új atomerőművet.


A beruházás nyomán hazánk továbbra is a világ azon húsz országa között tud maradni, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentésével párhuzamosan növelik a gazdasági teljesítményüket, az új blokkok ugyanis évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását váltják ki, ami háromszorosa annak, mint amit a magyarországi erdők el tudnak nyelni évente.
– Magyarország ellátásbiztonsága nemzeti érdek. És a nemzeti érdek azt diktálja, hogy növelnünk kell a nukleáris energiabeli kapacitásainkat, ez pedig csak úgy lehetséges, hogyha új atomerőművi blokkokat építünk – jelentette ki Szijjártó Péter.

Az atomenergia az egyetlen módja annak, hogy nagy mennyiségben, biztonságosan, olcsón és fenntartható módon termeljenek áramot.


A tárcavezető kitért arra, hogy Magyarország semmilyen szankcióhoz nem járul hozzá, amely a nukleáris energetika területét sújtaná. Az Oroszországgal szemben készülő tizenkettedik szankciós csomag nem is tartalmaz ilyen előterjesztéseket.

Alekszej Lihacsov megerősítette, hogy az atomenergiának nincsen alternatívája, ez most a legstabilabb, a legkiszámíthatóbb és környezetvédelmi szempontból a legtisztább energiaforrás.

Elmondta, hogy a Roszatom a legjobb szakértőit irányítja Magyarországra a szigorú követelményekre és az európai szabályozók kiemelt figyelmére tekintettel.

– Jól tudjuk azt, hogy a nemzetközi környezet nem egészen baráti módon viszonyul a Roszatomhoz, de mi készen állunk a külső nyomás ellenére maximálisan megvalósítani ezt a projektet – hangsúlyozta. Majd rámutatott a projekt nemzetközi jellegére, és közölte, hogy a részt vevő külföldi cégek száma csak nőni fog.

A vezérigazgató azt mondta, hogy a 2030-as évek elején várható az átadás, addigra nemcsak a két új blokk és a munkaerő kiképzése lesz kész, hanem a fűtőanyag szállítása is biztosított lesz.

Nagy projekt előtt állunk, de már nagy utat tettünk meg, olyan utat, amelynek során jobban megismertük egymást, a barátságunk megerősödött, és jobban tudunk egymással együttműködni.


– Mi magyar partnereinkkel készen állunk részt venni minden projektben, ami a jövő atomenergiájának megvalósítására irányul – fűzte hozzá Alekszej Lihacsov.