A karbonmentes energiáról tanácskoztak a Dunaújvárosi Egyetemen

2019.11.12. 6:00
A Pakson épülő két blokk szén-dioxid-mentesen, nagy mennyiségben fog villamos energiát előállítani az évszázad végéig, segítve a hazai klímavédelmi célok megvalósítását – mondta Kovács Pál államtitkár a Dunaújvárosi Egyetem által szervezett Tudományos hetet bevezető szakmai nap előtti sajtótájékoztatón.

Karbonmentes Energia Szakmai Nappal vette kezdetét a Dunaújvárosi Egyetem Tudományos hete 2019. november 11-én. A programot indító sajtótájékoztatón András István rektor felidézte, hogy egy éve írták alá a paksi kompetencia központ létrehozásáról szóló szerződést Süli János miniszterrel és a Paks II. Zrt.-vel. Hozzátette: az egyetemnek szoros a kapcsolata Pakssal, képzési portfóliójukat az ott zajló fejlesztésekhez igyekeznek hangolni.

Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón, majd azt követően a plenáris ülésen is arról beszélt, hogy úgy kell összeállítani az ország energiakosarát, hogy garantálja az ellátásbiztonságot és túlnyomó részben karbonmentes legyen.
- Rendkívüli kihívást jelent a döntéshozók és az iparág részére, hogy a rendelkező forrásokat ésszerűen kombinálva, kiaknázva a megújuló energiaforrásokat, megfelelő energiamixet alkossanak – fogalmazott. Hangsúlyozta, az atomenergiára ebben a portfólióban szükség van, az új blokkok az évszázad végéig garantálják a karbonmentes energiatermelést.

A plenáris ülésen Kovács Pál államtitkár, valamint a Roszatom és a Paksi Atomerőmű képviselői után dr. Kiss Natália vezető szakértő vázolta röviden a Paks II. projekt helyzetét különös tekintettel a szakemberképzés terén tett lépésekre és tervekre.

A Karbonmentes Energia Szakmai Nap keretében rendezett kiállítás látogatói is ismerkedhettek az atomenergiával akár a Paks II., akár az Atomenergetikai Múzeum standjánál.