Szinergia magazin

2020 januárjában új magazint indított útjára a TelePaks Televízió. A Szinergia magazin nyomon követi a Paks II. projektet. Az egyes epizódokban az atomerőmű-építés előrehaladásáról, a beruházás aktualitásairól, fontos momentumairól számol be a TelePaks. A Szinergiát a Tolnatáj Televízió és a Kalocsa Tv is műsorra tűzi hónapról hónapra.
2024. május

Folyik a Paks II. Atomerőmű reaktortartályának kovácsolása Oroszországban – többek között erről láthatnak összefoglalót a Szinergia magazinban. Az atomerőmű szívének tekintett berendezés gyártása a Paks II. beruházás egy újabb jelentős állomása. 

2024. április

Újabb munkamegbeszélést folytatott a projektért felelős miniszter a Roszatom vezérigazgatójával, nukleáris csúcstalálkozót rendeztek Brüsszelben, Atomexpót Szocsiban. A Szinergia magazin mindezek mellett beszámol a Portfolio építészeti konferenciájáról, a Műegyetemi Állásbörzéről és egy rövid összeállítás erejéig ellátogat az új atomerőmű építési területére is.

2024. március

A Paks II. Atomerőmű építési területén járt Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki szerint kulcsfontosságú az ország áramellátása érdekében az új atomerőmű megépítése. Megtekintette a beruházást Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár és Horváth Kálmán főispán is. A szerdai Szinergia magazin a döntéshozók látogatásáról, illetve arról a workshopról számol be, amit a fővállalkozó ASZE szervezett potenciális beszállítóinak.

2024. február

A Szinergia magazin februári adása visszatekint az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület szegedi konferenciájára. 

2024. január

Zajlik a talajszilárdítás Pakson, az 5-ös blokk területén és épülnek az új atomerőmű felvonulási épületei. Minderről az építési területen számolt be a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, Rákóczi Péter, illetve Szulovszky András programelem-felelős a Szinergia magazinban. A műsorban emellett a Támogatom című portrésorozatban Geri Patrik kalocsai borbély mondja el gondolatait az atomerőmű-beruházásról.

2023. december

Elkészült a résfal, zajlik a talajszilárdítás, épülnek a kiszolgáló létesítmények az új paksi atomerőmű területén. A projekt aktualitásairól a térség polgármesterei a helyszínen tájékozódhattak, de szó volt róla az Energycon konferencián és többek között a Magyar Nukleáris Társaság rendezvényén is.

2023. november

A műsorban összeállítást láthatnak egyebek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter paksi látogatásáról, a Paks II.-ről szóló workshopról és fórumról.

2023. október

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatójának paksi látogatásával kezdődik az októberi Szinergia televíziós magazin A műsorban bemutatjuk Jákli Gergely elnök-vezérigazgató ÉVOSZ által szervezett rendezvényén tartott tájékoztatóját is, ahol kiemelt téma volt a hazai cégek csatlakozási lehetősége a Paks II. projekthez. A magazinban látható lesz az Atomszférából már ismert interjú is Alekszandr Mertennel. A legfrissebb adás a KDMFÜ roadshow-járól és a BME állásbörzéről készült összeállításokkal zárul.

2023. szeptember

Különösen a nyári időszakban kiemelt figyelem övezi az atomerőművek működéséhez szükséges hűtővíz kérdését – ezzel is nagy körültekintéssel foglalkoznak a szakemberek. A Paks II. projekt keretében bővítik a meglévő hidegvíz-csatornát és egy új melegvíz-csatornát építenek csúcshűtőkkel. Erről is számos részletet bemutat a Szinergia magazin szeptemberi adása.

2023. augusztus

Lezárult a Paks II. projekt előkészítő szakasza, a beruházás az építkezés szakaszába lép – ez volt a Szinergia magazin augusztusi adásának témája. A finanszírozási szerződés után a kivitelezésre vonatkozó szerződés módosítása is megtörtént – ennek ünnepélyes aláírása után tartott sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

2023. július

A július a résfalazásról szól a Paks II. projektben. Az építési területen végzett munkák mellett a nemzetközi együttműködésről is beszél az adásban Rákóczi Péter, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

2023. június

Újabb nemzetközi szakmai program házigazdája volt a Paks II. Atomerőmű Zrt. A Budapesten tartott a CAMP Code Application and Maintenance Program konferencián több mint száz nukleáris szakember vett részt. A Szinergia magazin visszatekint a Vár a megye és a paksi Város napja rendezvényekre is, ahol az érdeklődők találkozhattak a Paks II. projektet ismertető sátorral. Szó esik a társaság által hirdetett Energiamixer pályázatról, a TámogAtom sorozat újabb epizódjában pedig egy ordasi fiatal mérnök beszél arról, hogy mit vár az új atomerőmű építésétől.

2023. május

A Szinergia ezúttal az Akkuyuban készült összefoglalóval kezdődik, de szó van benne az új blokkok manőverezőképességéről és a magazin beszámol a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról is. Végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják.

2023. április

Nemzetközi összefogásban, a más országokban és üzemeltetőknél összegyűlt tapasztalatokat felhasználva épül a két új atomerőművi blokk Pakson. A Paks II. Zrt. ennek érdekében a nemzetközi szakmai párbeszédnek is aktív résztvevője. Ugyancsak rendszeres résztvevője a társaság a tavaszi és őszi állásbörzéknek. A magazin két nemzetközi konferenciára és egy budapesti, illetve egy pécsi állásbörzére kalauzolja a nézőket.

2022. október

Az elmúlt hetekben több nemzetközi fórumon is az atomenergia fontosságáról beszélt Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bécsi közgyűlésén, majd a Türk Energiatanács ülésén vett részt, október végén pedig Washingtonban beszélt arról, hogy az atomenergia az ellátásbiztonság záloga és hosszútávú megoldást kínál az Európát sújtó energiaválságra.

 

2022. szeptember

A területen zajló munkálatokból is látszik, hogy új, a korábbinál intenzívebb szakaszához érkezett a Paks II. beruházás. A projekt számos kulcsfontosságú engedélyt kapott meg a nyár folyamán. Az Országos Atomenergia Hivatal kétéves, összetett felülvizsgálat eredményeként augusztus 25-én adta ki a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokkjának létesítési engedélyét. 

 

2022. augusztus

Az elméleti tudáshoz gyakorlati ismereteket ad a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja. A Társaság minden évben lehetőséget biztosít egyetemisták számára, hogy a cégnél végezzék szakmai gyakorlatukat. Sokszor ez az első lépcső ahhoz, hogy a hallgatók tanulmányaik végeztével a Paks II. Zrt.-nél kezdhessék el karrierjüket. 

2022. július

A törökországi Akkuyuban egyidejűleg négy VVER-1200 blokkj épül. A tervek szerint az első 2025-ben kezdheti meg a kereskedelmi üzemét, ezt követően pedig évente fogják átadni az egyes egységeket. A monumentális építkezésre sajtóutat szervezett az építő Roszatom Nuklear vállalat, a csoport tagja volt a TelePaks két fős stábja is.

2022. június

A magazin első részében Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium paksi beruházásért felelős államtitkára tájékoztat az erőműbővítés jelenlegi állásáról. Ezt követően rövid összefoglalót láthatnak a Paks II. Zrt. családi napjáról, amit két év kihagyás után az Ürgemezei strandon tartottak meg. 

2022. május

Elkészült a paksi tárca nélküli miniszter szakmai csapatának a hiánypótló éves jelentése a 2021. év energetikai eseményeiről. A kiadványról is szó volt a májusi Szinergiában, ahol dr. Hugyecz Attilával, a Paksi Atomerőmű Kapacitásának Fenntartásáért Felelős Államtitkárság főtanácsadójával beszélgetett Dallos Szilvia.