Hírek

Konferencia Győrben a Paks II. beruházásról
2018.04.26.
Országos energiahatékonysági rendezvényt indított útjára a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) Energiatagozata a Társadalmi Egyesülések Országos Szövetségével együttműködésével. A sorozat első állomásának Győr városa adott otthont, a konferencia középpontjában a Paks II. beruházás állt.
Együttműködés a közös cél érdekében
2018.04.05.
A Paks II. beruházásról, a város és a régió fejlesztésében való együttműködésről egyeztetett a Paks II. projektért felelős miniszter és államtitkárai, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Paks II. Zrt. és Paks Város Önkormányzata 2018. április 4-én, Pakson.
Süli János: 2018 egyik mérföldköve a létesítésiengedély-kérelem benyújtása lesz
2018.03.09.
Süli János tárca nélküli miniszter és dr. Aszódi Attila államtitkár is felszólalt Az energetika forradalma című budapesti konferencián, ahol elhangzott: a létesítésiengedély-kérelem benyújtása lesz az idei év egyik mérföldköve a Paks II. projektben.
Szakmai támogatásáról biztosította a Paks II. projektet a Nukleáris Energia Ügynökség
2018.03.05.
Magyarországi látogatásán William D. Magwood, az OECD NEA (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynökség) főigazgatója megbeszélést folytatott Süli Jánossal, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszterrel.
Történelmi csúcsot döntött az áramigény
2018.03.05.
Rekordot döntött az ország áramszükséglete március 2-án, a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. előzetes adatai szerint.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakmai támogatást nyújt Paks II. megvalósításánál
2018.02.28.
Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter február 28-án Bécsben bejelentette, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakmai támogatást nyújt az atomerőműépítési projekt megvalósítása során.
Biztosított a munkaterület a paksi új blokkok felvonulási létesítményei építésének megkezdéséhez
2018.02.27.
2018. február 27-én a Paks II. Zrt. hivatalosan átadta a munkaterületet a Fővállalkozó, a Roszatom konszernhez tartozó ASE Engineering Company számára az első felvonulási létesítmények építéséhez. Ezzel megkezdődhet a mintegy 80 egységből álló kiszolgáló épületegyüttes első létesítményeinek építése.
Aszódi Attila: nemzetközi ajánlások szerint is megfelelő a telephely
2018.02.13.
Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által 2017. március 30-án kiadott telephelyengedély igazolja, hogy Paks II. telephelye a magyar jogszabályi rendszer szerint alkalmas az új atomerőművi blokkok befogadására. Paks II. telephelye a nemzetközi ajánlások szerint is megfelelő az új blokkok megépítésére, szögezte le hétfőn közzétett írásában prof. dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár.
Előtörleszti a paksi hitelt Magyarország
2018.02.06.
A magyar gazdaság jó teljesítménye és kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzete révén hazánk előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió euró összegű hitelrészletet. Az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítást ér el az ország.
Szakmai együttműködési megállapodás a Fennovoima projektcéggel
2018.01.26.
A Paks II. projekt - dr. Aszódi Attila államtitkár, Horváth Miklós vezérigazgató-helyettes, Leber Ferenc kabinetfőnök és Kovács Gábor műszaki igazgató urakból álló - delegációja 2018. január 24-én látogatást tett Helsinkiben a Fennovoima társaságnál, a finn VVER-1200 blokk építtetőjénél. A paksi és a hanhikivi projekt aktuális helyzetéről szóló szakmai megbeszélés keretében a két társaság együttműködési megállapodást írt alá, amely mindkét társaság életében fontos mérföldkőnek számít.
Atomfórum Nagykanizsán
2018.01.26.
Az atomenergia és a Paks II. projekt volt a fő téma az ”Atomfórum Nagykanizsán” címmel tartott fórumon 2018. január 26-án, Nagykanizsán, a Medgyaszay Házban.
Történelmi rekordokat döntött 2017-ben az áramfogyasztás Magyarországon
2018.01.25.
A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleménye alapján 2016-hoz képest tavaly több mint 2,5%-kal nőtt hazánkban az igénybe vett villamos energia mennyisége.
Zavartalanul folytatódik a Paks II. beruházás
2018.01.25.
A Miniszterelnökség közleményében megerősítette, hogy a magyar kormány kitart az új paksi atomerőművi blokkok létesítése mellett.
2018-ban is folytatja országjáró körútját Paks II. interaktív kiállítása
2018.01.15.
Mintegy 37 ezer látogató fordult meg Paks II. interaktív kamionjában 2017 júniusa és decembere között.
Egyes felvonulási épületek engedélyezési eljárásai
2017.12.21.
Egyes felvonulási épületekkel kapcsolatos engedélykérelmek visszavonásáról döntött a Fővállalkozó. A hatósági észrevételek szerint módosított tervdokumentációt új engedélykérelmek formájában nyújtja majd be a projekttársaság a közeli jövőben.
A felvonulási terület építésével veszi kezdetét a megvalósítás
2017.12.04.
Kiemelt téma volt a Paks II. beruházás a Tolna Megyei Mérnöki Kamara által szervezett szekszárdi Mérnöknapon.
Telt házas beszállítói konferencia Budapesten
2017.11.21.
Első kézből tájékozódhattak a magyar és nemzetközi cégek a Paks II. projektről az Atomex Europe 2017 rendezvényen. Budapest másodszor adott otthont a Roszatom beszállítói konferenciájának.
ENSZ: Paks II. környezeti hatásvizsgálati eljárása követendő példa
2017.11.16.
Az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága „best practice”-nak, azaz jó gyakorlatnak, követendő példának minősítette a Paks II. projekt környezeti hatásvizsgálati eljárását.
Megkezdődött az első fővállalkozói számlák kifizetése
2017.11.07.
Dr. Aszódi Attila a Portfolio Energy Investment Forum 2017 keddi budapesti konferenciáján bejelentette: megkezdődött a Paks II. projekt első tíz, 98 millió euró összértékű fővállalkozói számláinak kifizetése.
A projektcég új neve is jelzi: Paks II. a megvalósítás szakaszába lépett
2017.10.09.
Paks II. Atomerőmű Zrt. néven működik tovább a két új blokk megvalósításért felelős projekttársaság. A cégnév mellett az új dinamikus logó is azt jelzi: a megvalósítás szakaszába lépett a beruházás.