Hírek

Francia-német konzorcium szállítja a blokkvezérlő berendezést
2019.10.24.
A Framatome SAS–Siemens AG konzorcium szállítja Paks II. blokkvezérlő berendezését, a két cég nyílt versenyeljárásban nyerte el a megrendelést.
Paks II. – lehetőség a térség fellendülésére
2019.10.19.
Az évszázad beruházásaként is emlegetett atomerőmű-építés komoly fellendülést hozhat Pakson és a környező megyékben. Szervezetek, intézmények, önkormányzatok sokaságát érintő, számos szakterületre kiterjedő együttműködés szolgálja azt, hogy a régió kivehesse részét a projektből és élvezze annak előnyeit.
A tiszta energia mintegy fele atomerőművekből származik Európában
2019.10.17.
Az Európai Unióban megtermelt karbonmentes villamos energia 45%-át atomerőművek termelték – derül ki az ENTSOE statisztikáiból.
A csúcsterhelés növekedését jelzi előre továbbra is a MAVIR
2019.10.10.
Tíz év alatt mintegy negyedével csökkent a hazai áramtermelés, miközben folyamatosan növekszik a villamosenergia-felhasználás.
Az atomerőművek adják a karbonmentes áram egyharmadát
2019.10.10.
Az atomerőművek a világ áramszükségletének 10%-át biztosítják, ugyanakkor ma ez a karbonmentesen termelt áram egyharmadát jelenti – hangzott el a NAÜ konferenciáján.
Elkezdődött a NAÜ közgyűlése Bécsben
2019.09.16.
Süli János miniszter, Kovács Pál államtitkár és Lenkei István vezérigazgató képviseli a Paks II. projektet Bécsben, a NAÜ 63. közgyűlésén. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az Egyesült Nemzetek Szervezetének bécsi központjában (VIN) tartja közgyűlését 2019. szeptember 16-20. között.
Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás
2019.09.02.
Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása, két hónap alatt csaknem 20 ezer látogató volt kíváncsi az interaktív tájékoztató kamionra.
Paks II. Szekszárd Város Napján
2019.08.27.
Szekszárd idén is megrendezte augusztus harmadik hétvégéjén a Szekszárd Város Napja programsorozatot. Ebben az évben a programok sorába a Paks II. Zrt. is bekapcsolódott.
Sikeres a Paks II. Zrt. gyakornoki programja
2019.08.27.
Évente tíz-tizenöt fiatal tölti szakmai gyakorlatát a tervezett új paksi blokkok létesítésére alapított projekttársaságnál. A Paks II. Atomerőmű Zrt. idén orientációs és mentori programot indított annak érdekében, hogy elősegítse a gyakornokok szakmai fejlődését.
A Paks II. beruházás egyik legnagyobb értékű közbeszerzését írta ki a Roszatom
2019.07.12.
A Paks II. beruházás egyik legnagyobb értékű közbeszerzését írta ki a napokban a beruházó Roszatom – közölte Süli János a Magyar Nemzettel. A paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az interjúban leszögezte: atomenergia nélkül nincs olcsó áram, nincs rezsicsökkentés, nincs klímavédelem.
Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.
2019.07.10.
Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt. Az „Atomenergia – A biztos jövő” elnevezésű program célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az energetika, az atomenergia iránt, egyúttal tehetséges, jól képzett szakemberekkel erősítse a Paks II. projekt megvalósításán dolgozó szakembergárdát. A 2019/2020-as tanévben induló programban középiskolások és egyetemisták is pályázhatnak.
Megdőlt a nyári villamosenergia-fogyasztási rekord
2019.06.28.
A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleménye szerint 2019. június 27-én új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása.
Ismét fesztiválkörútba kezd a Paks II. kamion
2019.06.21.
Az atomenergiát és a Paks II. projektet bemutató guruló kiállítás 2019-ben is nyolc nagy hazai fesztiválon várja az érdeklődőket interaktív programokkal, feltöltődési lehetőségekkel, játékokkal.
Megkezdődött a Paks II. Atomerőmű első felvonulási épületeinek kivitelezése
2019.06.20.
2019. június 20-án kezdetét vette a Paks II. Atomerőmű területén az első felvonulási épületek kivitelezése. A paksi atomerőmű a garanciája annak, hogy a magyar lakosság és a vállalkozások áramellátása hosszútávon is olcsó, kiszámítható és biztonságos legyen. Atomenergia nélkül nincs olcsó áram, nincs rezsicsökkentés, nincs klímavédelem.
Világszerte épülnek innovatív 3+ generációs blokkok
2019.06.05.
Mozgalmasak voltak az elmúlt hónapok az atomenergia-iparban. Számos 3+ generációs reaktor létesítése is mérföldkőhöz ért világszerte. Az innovatív technológiát alkalmazó blokkok nemcsak jobb gazdasági mutatókkal bírnak elődeiknél, de aktív és a passzív biztonsági megoldásaik révén a lehető leghatékonyabb védelmet is biztosítják. Ilyen blokkok épülnek majd Pakson is, hogy a jelenleg működő négy egység üzemidejének lejárta után is biztosítsák a hazai lakosság és gazdaság számára az elérhető árú, klímabarát villamos energiát.
Paks II. Akadémia Debrecenben és Miskolcon is
2019.05.29.
A Debreceni Egyetemen és a Miskolci Egyetemen is elindulhat az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzés. Az erről szóló támogatási szerződéseket a Paks II. Atomerőmű Zrt. és az intézmények képviselői 2019. május 29-én, szerdán írták alá.
Dunaújváros és Veszprém is csatlakozott a Paks II. Akadémiához
2019.05.22.
A Dunaújvárosi Egyetemmel és a Pannon Egyetemmel is aláírta a Paks II. Zrt. azt a támogatási szerződést, amely lehetővé teszi az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzés elindítását az intézményekben.
Pakson is népszerű volt az interaktív kamion
2019.05.20.
Országjáró körútját megszakítva Paksra érkezett a Város napjára a Paks II. tájékoztató kamion. Az interaktív jármű több mint másfél ezer látogatót fogadott. A rendezvényen mutatkozott be a Paks II. információs sátor, amely – akárcsak a kamion – számos játékkal és hasznos tudnivalóval várta a látogatókat.
A paksi fejlesztés Magyarország nemzeti érdeke
2019.05.13.
Orbán Viktor miniszterelnök május 12-én a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatóját – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Indul a Paks II. Akadémia
2019.05.13.
Felsőfokú továbbképzést indít a Paks II. Zrt. hat egyetemmel együttműködésben. A Paks II. Akadémia program keretében szeptembertől vehetnek részt az érdeklődők az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzésben. A Pécsi Tudományegyetem is a leendő képző intézmények között szerepel, az erről szóló támogatási szerződés aláírására hétfőn került sor az egyetem Rektori Tanácstermében.